Locatie: Leeuwarden

Landschap: binnenstedelijk

Functie: openbaar vervoer, wegen, recreatie

Oppervlakte: 5,5 ha

Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden

Team: Gemeente Leeuwarden, provincie Friesland, NS, ProRail, Ton Thus, Het Energiebureau, Het LUX LAB en My BackYard

Soort opdracht: voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, opstellen contracteisen UAV-GC

 

 

Stadsentree krijgt allure terug

 

Het stationsgebied in Leeuwarden wordt een hoogwaardige entree van de stad en de functie als hét openbaar vervoer knooppunt in Fryslân verbetert sterk. Er komt een nieuw busstation en de bestaande ondergrondse fietsenstalling wordt flink uitgebreid.

 

In de nieuwe situatie loopt de Stationsweg door, achter het Aegon gebouw langs, en wordt het gemotoriseerde verkeer van de Sophialaan afgehaald. Hierdoor wordt het gebied tussen het station en de binnenstad het domein van fietsers en voetgangers en vormt zich een 'rode loper'.

Het oude Zuiderplantsoen wordt in ere hersteld op de plek waar nu het grasveld voor de Aegon ligt met daarin een unieke mistfontein van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. De monumentale plataan krijgt een prominente plaats binnen het nieuwe ontwerp.

Het ontwerp van de openbare ruimte wordt vervolmaakt door een zorgvuldige detaillering. Het gebruik van hoogwaardige materialen ondersteunt het concept en past binnen het gebruik, de historie en de sfeer van het stationsgebied.

ontwerp stationsgebied
plantsoen stationsgebied
plantsoen stationsgebied
kunstwerk plensa stationsgebied
busstation
wachtruimte busstation
busstation
busstation
stationsgebied-vogelvlucht
profiel stationsgebied
beplantingsplan stationsgebied
2015 Webdesign: www.wouterstorm.com
wachtruimte busstation