Overijsselselaan

Locatie: Leeuwarden
Landschap: infrastructuur, stedelijk
Functie: infrastructuur, kunstwerken, groenstructuur
Lengte: 2,5 km
Opdrachtgever: Projectbureau De Zuidlanden
Team: Projectbureau De Zuidlanden en My BackYard
Soort opdracht: ontwerp tracébesluit (OTB), tracébesluit (TB)

 

Stedelijke laan met allure

 

De aanleiding vormde de aanleg van de Haak om Leeuwarden. Hierdoor verloor de Overijsselselaan de functie van provinciale weg en werd een invalsweg.De laan loopt door het nieuwe stadsdeel De Zuidlanden waarmee het in de toekomst een stedelijk karakter zal krijgen.

Het ontwerp doet recht aan de nieuwe functie als invalsweg en stedelijke laan doordat het tracé royaal ontworpen is en uit een aantal zeer luie aaneengeschakelde bochten zonder rechtstanden bestaat. Wanneer men de stad in rijdt verandert daarmee steeds het zicht op de stad. Het profiel is zeer ruim met 2x2 rijstroken en een 15 meter brede middenbermen met bomen. Ook in de zijberm staan bomen die de laan een groene uitstraling geven en het belang van invalsweg onderstrepen. De kruispunten zijn ingericht met verkeerslichten. Fietsers kunnen de laan ongelijkvloers passeren bij de kruispunten.

2015 Webdesign: www.wouterstorm.com