Fietstunnel Van Loonstraat

 

Locatie: Leeuwarden

Landschap: stedelijk, infrastuctuur

Functie: wegen

Oppervlakte: 2,0 ha

Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden

Team: Gemeente Leeuwarden, My BackYard

Soort opdracht: beeldkwaliteitsplan, schetsontwerp, voorlopig ontwerp, referentieontwerp voor UAV-GC contract

 

 

Zorgvuldige inpassing

 

Door de toename van verkeer was het vergroten van de doorstroming en het verhogen van de verkeersveiligheid van dit kruispunt nodig. De inpassing in het stedelijk weefsel was hierbij een uitdaging. De locatie ligt aan de voet van het Stephensonviaduct met haar taluds, ingeklemd tussen de sportvelden van Nylân en de tennisvelden.

 

Op het kruispunt Van Loonstraat/ Middelzeelaan/ Julianalaan zijn de verkeerslichten vervangen door een turborotonde en is er een fiets- voetgangerstunnel aangelegd. Daardoor stroomt het verkeer beter door en is de veiligheid van de voetgangers en fietsers vergroot.

De fietstunnel wordt ook een belangrijke schakel in een toekomstige snelle fietsverbinding tussen het westelijke deel van uitbreidingswijk de Zuidlanden en de binnenstad.

Een goede inpassing was mogelijk door de frontwanden van de fietsonderdoorgang schuin te plaatsen. Hiermee kreeg de fietsroute lange zichtlijnen die zich op een natuurlijke manier voegen binnen het stedelijk weefsel.

De hoogwaardige afwerking van de tunnelwanden met basaltkeien geeft de tunnel niet alleen karakter, het is ook onderhoudsarm en toekomstvast. Een bijzonder graffitikunstwerk geeft de onderdoorgang een eigen karakter.

2015 Webdesign: www.wouterstorm.com